
ONZE AANPAK
EEN MOVEMENT THAT MOVES WITH MOVES
Onze droom is dat ieder kind sociaal
veilig en sportief kan opgroeien.
In kansrijke wijken motiveren we jeugd om een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Want kinderen die regelmatig buiten sporten en spelen,
zijn vrolijker, gezonder én ontwikkelen sneller hun talenten.
De groei-mindset staat centraal in de trainingen. We gebruiken hierbij de leerkuil (zie afbeelding 1). De trainers zijn positief, motiverend en krachtgericht in het denken, doen en communiceren.
Kinderen leren gedrag en gedachten positief te labelen en om te buigen, waardoor ze meer
zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en veerkracht ontwikkelen. Hetgeen de algehele
weerbaarheid ten goede komt.
Tijdens alle trainingen is er doorlopend aandacht voor:
-
De communicatieve vaardigheden, omgangsvormen en praktische alledaagse vaardigheden.
-
De executieve functies, zoals: volgehouden aandacht, reguleren van emoties (bv boosheid, irritatie), planningsvaardigheden, doelgericht gedrag (middels skills-kaart), flexibiliteit in denken en taakaanpak, reactie-inhibitie (impulsiviteit onderdrukken, eerst denken dan pas doen).
-
Het ontwikkelen van de groei-mindset: positief labelen, positief omdenken, creativiteit in leren en denken, zodat gedrag en gedachten flexibel kunnen worden aangepast aan wat de situatie vraagt.
WAAROM BASKETBALL?
Omdat de sport bij uitstek geschikt om onze impact te realiseren. Basketball is ‘urban’ én ‘college’. Net als in de beste competities ter wereld kunnen kinderen van elke achtergrond meedoen en de sier maken in het spel. Wij gaan nog een stapje verder. Iedereen doet mee. Cool, streetwise, dynamisch. Maar wel altijd met respect.
We beginnen bij de interesse van het kind. Als het nodig laten die lekker even dollen en uitrazen voordat we beginnen. Heeft iemand een liedje in zijn hoofd en wil die eerst een dansje doen als warming up? Prima, dan doen we mee dan gebruiken we dat als aanknopingspunt. En dan komt de bal tevoorschijn. Dan wordt het dansen met de bal en vanzelf gaan we basketballen. Kortom: we starten waar het kind start. Door die aanpak, door te beginnen waar het kind zijn beginnetje maakt, krijgen we iedereen gemotiveerd in beweging. Elke keer weer.
Zo houden we de kinderen ook betrokken. We prikkelen de bredere interesse en geven de ruimte om dat te laten zien waardoor het volgende keer weer wil komen. We zien dat die aanpak ook zorgt dat kinderen betrokken willen worden bij hoe de rest van de activiteiten eruit gaan zien. Wat we gaan doen en hoe we het gaan doen. Zelfs zo dat zij zelf een rol krijgen om het samen te organiseren.
Dat komt door de diversiteit van de groep, doordat we geen vastgestelde meetlat hanteren en er niet ‘gescoord’ wordt. We geven ieder kind de mogelijkheid zijn eigen ambities en skills te ontdekken.
We draaien geen lesprogramma af maar scannen continu de groep af wat de aanknopingspunten zijn om weer een stapje extra te maken.
​
Bovenstaande vraagt een andere aanpak, andere vaardigheden en vooral een brede interesse van onze trainers. Wij bereiden onze trainers zelf voor op hun bijzondere verantwoordelijkheid. Door onze aanpak vragen we meer van kinderen dan alleen te sporten.
Daarom vragen we ook meer van onze trainers. We trainen onze hen om meer te zien dan wat er op de oppervlakte zichtbaar is. Zien we dat er een kind een extra duwtje nodig heeft in de ontwikkeling, dan doen we dat. En zien we dat er meer nodig is dan geven we zo nodig een duwtje in de richting van anderen die zouden kunnen helpen.
ONZE IMPACT
ONZE TRAINERS
Help ons mee impact maken
.png)
Donateurs
Samen maken we
impact zichtbaar

Scholen
Samen kunnen we
het verschil maken
.png)
Bedrijven
Samen maken we
impact zichtbaar
.png)
Gemeenten
Versterk ons en de
samenleving